Jelenések

Keresés

Ugrás a tartalomhoz

Dietrichswalde

JELENÉSEK ÉS ÜZENETEK > jelenések

1877. Dietrichswalde
/Dr. Molnár Gyula szerpap, mariológus/


1877-ben Dietrichswaldeban, Keletporoszország Ermland-i egyházmegyéjének kis községében, többségében lengyel anyanyelvű hívek táborában volt Mária-jelenés.
A második világháború után az eredetileg német nyelvű község neve lengyel változatban Giertzwaldra változott. 1877. június 27 és szeptember 16-a között két kis lánynak és két már nem kiskorú nőnek a katolikus plébánia közelében lévő jávorfa fölött - Fatimában 1917-ben egy törpe tölgy, 1961-ben a spanyol Pireneusok kilenc fenyője, a belgiumi Beauringben egy galagonyafa a felejthetetlen jel - mintegy 160 alkalommal jelenik meg a Boldogságos Szűz.

A szentolvasó naponkénti imádkozását kéri.

Krementz Fülöp megyéspüspök, későbbi kölni érsek - a hivatalos kihallgatások és egyházmegyei kánoni vizsgálatok után -, állást foglal a jelenések valódisága mellett "Die Erscheinungen in Dietrichswalde" c. művében.
Ismeretes egyházpolitikai esemény, hogy a XIX. század második felében Bismarck kíméletlen egyházellenes intézkedése megteremtette a "szájkosárparagrafust", "Maulkorbparagraph"! amely rendőri felügyelet alá helyezte a katolikus templomi prédikációkat, majd a kölni, a münsteri, az osnabrücki és a trieri püspököket börtönbe záratta. Az irgalmatlan szabadkőműves kancellár és kabinetje a Mária jelenéseket követő évben, 1878-ban Masella müncheni nunciussal (pápai követ) béketárgyalásokat kezdett, és 1880-ban a kelet-poroszországi jelenés-szentélyben folyamatosan elmondott szentolvasó megtermi kegyelmi gyümölcsét: Jacobini bécsi nuncius bekapcsolásával létrejön a megbékélés Bismarckék és az Egyház között.
1977-ben - a jelenés 100. évfordulóján - a varsói bíboros érsek és a krakkói érsek-bíboros, Karol Wojtila, a jelenlegi Szentatya vezetésével 100.000 fős jubiláló hívő zarándokol el gyalogmenetben a híres kelet-poroszországi Mária-szentélybe.

FORRÁS: Dr. Molnár Gyula - Mária a történelemben. Kiadja a küküllői esperesi kerület Transsylvánia. 2002.
E-könyv: http://mek.niif.hu/03600/03635/03635.htm
Vissza a tartalomhoz | Vissza a Fő menübe