Jelenések

Keresés

Ugrás a tartalomhoz

Hercegszántó

JELENÉSEK ÉS ÜZENETEK > jelenések

Hercegszántói jelenés
Bács-Kiskun megyében lévő kegyhely


A Hercegszántó Vodica-Máriakert kegyhely a falu szélétől 800 méterre található. Történetének kezdete 1830. szeptember 7-re nyúlik vissza.
A hercegszántói sokác legenda szerint "hajdanán itt egy nagy rét volt, ahol állatokat, juhokat és teheneket őriztek. A vodicei kút vizéből itatták a jószágot. Egy Joza Grlcin / Grltyin/ helyi sokác parasztember – aki délben mindig imádkozott - ökreivel szántott a Babina leda elnevezésű határrészen. Délben abbahagyta munkáját és elment a kútra, hogy vizet merjen. Pont Kisboldogasszony napja előtt történt az eset. Amint a víz fölé hajolt, hogy korsóját egy kötőféken a kútba engedje, látta, hogy a víz hullámzani kezd. A vízen fényesség jelent meg, s benne egy kép, amely a Szűzanyára és a kisded Jézusra hasonlított. Ekkor a kép hirtelen megváltozott, s a férfi azt látta, hogy egy asszony kislányt tart az ölében. Azonnal visszament az emberek közé, és elmondta nekik, hogy mit látott. Mindnyájan a kúthoz mentek, ám ők semmit sem láttak. A férfi kicsit elszégyellte magát, hogy a többiek nem látják, amit ő. Amikor otthon elmesélte a történteket, egyesek elhitték, mások nem. A férfinak azonban nem volt nyugta, éjjel sem tudott aludni. Másnap fogta magát, és megint elment a kúthoz. Ismét az a kép fogadta, ami annak előtte. Eszébe jutott, hogy hamarosan Kisboldogasszony napja lesz, és ekkor felötlött benne, hogy valójában Szent Annát látta a kisded Máriával. Összesen három alkalommal látta ugyanazt a képet. Ennek jeleként egy fűzfát ültetett a faluban, és sokaknak elmondta a látottakat. A kutat bekerítették, és egy kápolnát is építettek. Különböző helyekről lovas kocsin érkeztek ide a látogatók, akik itt imádkoztak, énekeltek és töltötték az éjszakát, ünnepelve a Szűzanyát. Mint oly sok Mária-jelenés helyszínén, Vodica-Máriakertben található forrásnak is csodatévő erőt tulajdonítanak.
A jelenség kivizsgálása után Klobusiczky Péter kalocsai és bácsi érsek 1838-ban szentelte fel és nyilvánította zarándokhellyé Vodica-Máriakertet. Az ottani szőlőkben 1874-ben kápolnát emeltek Kisboldogasszony tiszteletére. Az idén /2008./ ünnepeljük ennek 170. évfordulóját. 1882-ben egy koluti német ember épített hálábólitt egy kis kápolnát, az a sváb férfi, akinek a fia itt kapta vissza látását. A kegyhely életében fontos dátum lett a 2004. A kis kápolna belülről és kívülről fel lett újítva.Kápolna belülről


Kisboldogasszony napján dr. Bábel Balázs érsek úr szentelte fel. ban egy bajai polgár hálából - mivel vak kisfia meggyógyult - egy Mária-szobrot építtetett.A kegyhely mellett felállításra került Szűz Mária szobrot, az akkori plébános dr. Vildinger Jakab szentelte fel.

A Hercegszántó Vodica-Máriakert kegyhelyen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmise keretében október 13-án áldotta meg, illetve szentelte fel a világ legnagyobb méretű Szűz Mária-szobrát, a miséző oltárt és keresztet.Bábel Balázs érsekszentmise keretébenfőegyházmegyéjét, a magyar Egyházat és a magyar nemzetetitt élő nemzetiségekkel együtt felajánlotta a Magyarok Nagyasszonyának. Az ünnepi szentmiseés felajánlás október 13-án 14 órakor kezdődöttHercegszántó Vodica-Máriakert kegyhelyen. A szentmisét megelőzően 13.30-kor kezdődött a rózsafüzér-imádság.
A világ legnagyobb méretű, 11 méter magas acélból készült Szűz Mária-szobora ülésről 1956-ban Amerikába disszidált 73 éves férfi, Vöő Sándor felajánlásából, és támogatásávalészült. Maga a szobor 10,53 m magas, és a pécsi Rigó István szobrászművész két évi munkájának gyümölcse. Monumentalitása miatt különleges technológiát igényelt: egy 2,5 m magas gipszmodellt alapul véve készítette el a a művész úgy, hogy a modell köré felépített egy vas vázú kockát és szeletenként nagyította fel azt. A rozsdamentes acélból készült szobor belseje egy csőtoronyra erősített váz, amelyet 3mm vastagságú acéllapok burkolnak. A feje, kezei és lábfeje öntött acél.

A Mária-kegyhelyre pünkösdkor, Nagyboldogasszony és Kisboldogasszony napján szoktak búcsúba menni a környékbeli városokból és falvakból.
Megközelítés:Hercegszántó az 51. számú főút mellett Bajától délre közel a határnál fekszik. Budapest felől beérve a faluba a N 45° 57,133' E 18° 56,649' 103 m [GCMSZH+kereszteződés] pontnál fordulj balra. Innen egyenes az út a szoborig. (a falu végétől földút!)
Vissza a tartalomhoz | Vissza a Fő menübe